RSS Feed

Interviu exclusiv:Romania este invizibila pentru americani

Posted on

IN URMA CU CATEVA LUNI, LUAM ACEST INTERVIU DIRECTORULUI ZIARULUI NEW YORK MAGAZIN, GRIGORE CULIAN, STABILIT DE MAI MULTA VREME LA NEW YORK. DACA DORITI SA VA REAMINTITI VA DORESC VIZUALIZARE PLACUTA.

Un interviu luat de Adrian Melicovici in urma cu cateva luni preluat si de presa judeteana la vremea respectiva.

ATENŢIUNE:PRELUAREA ACESTUI MATERIAL FĂRĂ APROBAREA AUTORULUI INTERVIULUI DE CĂTRE ALTE MIJLOACE MEDIA JUDETENE SAU NAŢIONALE,ATRAGE ACŢIONAREA ÎN INSTANŢĂ ŞI CONSTITUIE CONFORM LEGILOR ÎNCĂLCAREA DREPTURILOR DE AUTOR.

Crunta realitate transmisă de la New York:

ROMÂNIA ESTE INVIZIBILĂ PENTRU AMERICANI

aceasta este afirmaţia directorului ziarului New York Magazin,Grigore Culian, printre altele,într-un amplu interviu pentru Melicovici.ro in urma cu cateva luni.
Grigore Culian este singurul jurnalist roman care a intervievat-o pe soţia fostului preşedinte american,Hillary Clinton in anul 2002.(foto alăturat)

În răspunsurile acvordate cu maximă deschidere de către directorul prestigioasei publicaţii americane din New York,Horia Roman Patapievici este criticat extrem de dur.

Din sumar:

” -România este practic invizibilă pentru americani, ţara noastră riscă să devină o populaţie, în loc să fie un popor
-Românii din SUA se află pe ultimele locuri la infracţiuni, într-o ţară unde trăiesc peste 170 de grupuri entice!
– În fiecare an, în America, sunt judecaţi şi condamnaţi (în medie) doi senatori sau congresmani.
– În ultimii 20 de ani asistăm la o “cârdăşie” a celor care au confiscat puterea în decembrie 1989. Ei au jefuit România, prin rotaţie, acaparând economia şi pârghiile puterii. Restul e doar un simulacru de democraţie, pus ca décor în faţa Occidentului.
Câtă vreme autorităţile locale vor face politica partidelor pe care le reprezintă, beneficiile cetăţeanului vor fi minime.
– Istoria şi Cultura acestui popor au fost îngropate odată cu numirea în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român a d-lui Horia Roman Patapievici. Politica “modernismului” promovat~ de ICR este un dezastru pentru Cultura Românească.”

BIOGRAFIE GRIGORE CULIAN:Fondator şi editor al săptămânalului de limbă română New York Magazin care apare la New York, (în 4000 de exemplare – 36 de pagini) fiind distribuit şi în comunităţile româneşti din statele California, Florida, Michigan, Ohio, New Jersey, Georgia, Oregon, Texas, Connecticut, Pennsylvania.
Grigore Culian s-a născut la 22 aprilie 1952 în Bucureşti. Tatăl, Hampartum Culian, fost deţinut politic, s-a născut la Batumi, Armenia în anul 1918 şi a decedat în septembrie 1996 la Bucureşti. Mama, Zamfira Culian e născută la Buhăesti, jud. Vaslui si este recăsătorită cu Heilpern Gerson, alături de care trăieşte şi astăzi în Israel. Soţia, Tudoriţa „Bibi” Culian (cu care este căsătorit de 30 de ani), născută în 1954 la Bucureşti, a fost componentă a echipelor reprezentative de handbal (junioare, tineret şi senioare) ale României, pentru care a jucat peste 80 de meciuri internaţionale. Împreună au o fiică, Andreea Maria Culian, născută în 1977 la Bucureşti, absolventă a New York University – Stern Business School, actualmente director de marketing la Dresdener Bank din New York şi asistent în relaţiile instituţiei financiare amintite cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.
Grigore Culian este absolvent al Liceului „C. A. Rosetti” şi al Scolii Populare de Artă din Bucureşti – secţia contrabas. În perioada 1975-1989 activează ca artist liber-profesionist (cu atestat solist instrumentist categoria I) în mai multe formaţii de muzică pop cu care întreprinde turnee artistice în ţară şi în străinătate (Cehoslovacia, Ungaria, RDG, RFG etc.). La 20 februarie 1989 cere azil politic în SUA , cerere aprobată de oficialităţile americane cu statutul „political asylum granted”. În România nu a fost membru al Partidului Comunist Român sau al altor organizaţii politice. Acceptat în SUA, activează ca instrumentist în mai multe formaţii de jazz americane şi concomitent lucrează ca redactor la săptămânalul de limbă română „Micro Magazin” (1993-1995). Termină un curs de jurnalism (Publishing Management) la cotidianul american „The New York Times”. La 4 aprilie 1997 fondează – împreună cu fiica, Andreea Maria – săptămânalul de limbă română „New York Magazin”

INTERVIU CU DIRECTORUL ZIARULUI NEW YORK MAGAZIN,GRIGORE CULIAN.( un material realizat de Adrian Melicovici )

De ce aţi ales să părăsiţi România?
Răspuns: “Exilul nu l-am ales, ci ne-a fost dat”, ca sa-l citez pe marele nostru artist şi bun prieten al meu Gheorghe Zamfir. n februarie 1989, când am părăsit România,nu mai era nimic de făcut acolo, deşi noi, artiştii (aceasta a fost meseria mea în ţară, unde am cântat 22 de ani la la contrabas, în diferite trupe, printre care şi “Romanticii”) trăiam ceva mai bine decât “restul lumii”. Motivul principal al “fugii” mele a fost însă fiica mea, Andreea, care avea atunci 12 ani. Mi-am dat seama că nu are niciun viitor într-un regim represiv brutal, cum era regimul Ceauşescu. Timpul mi-a dovedit că am luat o decizie bună cerând azil politic în SUA. După 20 de ani, când trag linie, fiica mea a absolvit New York University – Stern Business School (în 1999, la numai 22 de ani), a făcut un masterat şi lucrează pentru una din marile institu]ii financiare ale lumii.
*Cum se vede societatea romanească în viziunea Dvs. din New York, departe de ţară?
Răspuns: Poate nu vă spun o noutate, dar România este practic invizibilă pentru americani, fiind cunoscută doar datorită unor artişti sau sportivi de excepţie precum Gheorghe Zamfir, Mariana Nicolesco, Angela Gheorghiu, Nadia Comăneci, Ilie Năstase sau Gheorghe Hagi (să mă ierte cei pe care i-am omis). Pentru noi, românii de aici, România se vede ca o ţară care nu are o direcţie corectă spre viitor. Asta mai ales din cauza clasei politice, lipsită de viziune şi de interes faţă de oamenii care (încă) mai populează România. Faptul că milioane de cetăţeni şi-au părăsit ţara după aşa-zisa “Revoluţie” şi în urma mineriadelor iliesciene (dar şi după aceea) spune multe. Din păcate, ţara noastră riscă să devină o populaţie, în loc să fie un popor, iar răsturnarea dramatică a scării valorilor – prin prezenţa la vârfurile societăţii a nonvalorilor – riscă să agraveze această anomalie. Poate că sunt prea dur, dar asta e realitatea pe care o vedem noi de peste Ocean. Învăţământul, sănătatea şi cultura sunt la pământ şi fără aceste trei elemente de bază într-o societate normală nu se poate progresa.
*Cum percepeţi comunitatea românească din zona în care locuiţi?
Fiecare face ce poate pentru a se adapta şi mulţi români au realizat lucruri remarcabile în America. Avem profesori universitari, medici, ingineri, economişti sau meseriaşi apreciaţi, care trăiesc pe măsura efortului depus. Din păcate, presa din ţară semnalează doar excepţiile, publicând materiale despre o serie de infractori care nu reprezintă comunităţile româneşti din America, fiind “exportaţi” de România. Acestor sceptici am să le dau o veste proastă: românii din SUA se află pe ultimele locuri la infracţiuni, într-o ţară unde trăiesc peste 170 de grupuri etnice!
*V-a afectat criza economică mondială activitatea editorială? Cât de mult?
Răspuns: Evident că suntem afectaţi (doar criza de aici a plecat), dar există şi măsuri anti-criză, care, aplicate corect, pot diminua efectele ei. In România, aceste măsuri lipsesc şi am să argumentez această afirmatie cu jafurile recente (pe bani publici) de la ministerele Tineretului, Sporturilor şi Turismului. Aceste două ministere nu aveau ce căuta în schema guvernului într-o perioadă de criză. Aceasta este părerea mea.
*Dacă România ar fi ceea ce vă doriţi dvs., v-aţi întoarce aici?Răspuns: Bună întrebare. M-aş fi întors de mult, însă criza morală prin care trece România nu mă încurajează să fac această imprudenţă. Şi mai am un răspuns, de fapt, o întrebare: câti români s-au întors în ţară după ce au simţit cum se trăieşte în ţările civilizate, unde legea e lege pentru toţi şi munca este răsplătită în funcţie de prestaţie.?
Am să vă dau şi un exemplu: în fiecare an, în America, sunt judecaţi şi condamnaţi (în medie) doi senatori sau congresmani. Toţi execută pedepsele! n aceste condiţii, mai ai curaj, ca simplu cetăţean, să ignori legea, când ştii ce te aşteaptă?
*Se vede la New York corupţia “dâmboviţeană”?*Se vede de peste Ocean. Când preşedintele Traian Băsescu promitea (în campania din 2004) că va lupta cu corupţia, l-am votat cu toţii. După 5 ani de mandat, observăm însă că şeful statului patronează cel mai corupt sistem din ultimii 20 de ani. Pentru a argumenta această afirmaţie, am să vă întreb: unde sunt ţepele din Piaţa Universităţii?; unde este coruptul Adrian Năstase? (răspuns: în Parlament!); unde este adevărul despre Revoluţie şi mineriade? (răspuns: Ion Iliescu şi criminalii care au trimis la moarte peste o mie de copii nevinovati au fost achitaţi de regimul Traian Băsescu!).( mai pot da multe exemple. Ca să nu credeţi că am ceva cu Traian Băsescu, am să vă spun că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în celelalte regimuri post-decembriste. De fapt, în ultimii 20 de ani asistăm la o “cârdăşie” a celor care au confiscat puterea în decembrie 1989. Ei au jefuit România, prin rotaţie, acaparând economia şi pârghiile puterii. Restul e doar un simulacru de democraţie, pus ca décor în faţa Occidentului.
*Salariul minim pe economie în Romania este de numai 600 ron (200$). Cum comentaţi?Răspuns: E greu să fac un comentariu, dar cred că această situaţie este rezultatul “muncii” celor care vă conduc. Nu pot găsi un alt răspuns.
*La Moreni, a ars o sondă peste doi ani şi patru luni, devenind centrul lumii în perioada 1929-1932. Însuşi George Topârceanu e edificat momentul. Autorităţile locale nu fac nimic pentru a specula acel moment, când o flacără imensă a ars la mare înălţime, fiind vizibilă şi din Chitila. Cum comentaţi?
Raspuns: Necunoscând subiectul, nu-l pot comenta. Câtă vreme autorităţile locale vor face politica partidelor pe care le reprezintă, beneficiile cetăţeanului vor fi minime
*Târgovişte este Cetatea Turnului Chindiei şi reşedinţa a mai multor voievozi… Se aude ceva la New York despre acest oraş şi istoria lui?
Răspuns: Istoria şi Cultura acestui popor au fost îngropate odată cu numirea în funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român a d-lui Horia Roman Patapievici. Politica “modernismului” promovata de ICR este un dezastru pentru Cultura Românească şi această afirmaţie nu-mi aparţine, fiind părerea unor oameni de cultură români de primă mână revoltaţi de clientelismul de la ICR, unde “preşedinte de onoare” este chiar şeful statului, d-l Traian B~sescu.
*Cum se vede clasa politică românească mai ales în rândul comunităţii româneşti din zona dvs?
Răspuns: Aşa cum v-am mai spus: un grup de indivizi corupţi, pentru care cetăţenii României reprezintă doar o masă electorală de manevră, o dată la 4 sau 5 ani. Sunt atei, deşi pozează în buni creştini şi Dumnezeul lor este banul.
*Aici românii au încredere mai ales în Armată şi Biserică. Românii din America în cine au încredere?
Răspuns: Cele două instituţii îşi vor pierde (treptat) credibilitatea, câtă vreme vor fi controlate politic, aşa cum e cazul în România. Cât despre românii din America, încrederea lor se îndreaptă spre Biserică şi Dumnezeu, Biserica fiind separată de Putere, în ciuda faptului că autorittile roane au incercat şi încearcă să infiltreze în comunităţile româneşti preoţi subordonaţi politic.
*Veţi veni la lansarea romanului meu “ECOURI DIN SODOMA ŞI GOMORA” atunci când va fi lansat? Vă întreb asta pentru că dvs. sunteţi primul care aţi dat dovadă de receptivitate şi, într-un fel, m-aţi ajutat publicând fragmente din această carte.
Răspuns: Din păcate, activitatea mea la ziar nu îmi permite să fiu prezent la lansarea cărţii, dar i-am sprijinit îi voi voi sprijini în continuare pe cei care scriu. Nu este uşor să scrii o carte şi cine o face merită tot respectul. M-aş bucura să aud că tot mai mulţi români citesc câte ceva, fie şi în metrou sau în autobuz, aşa cum văd la noi.
*Aveţi vreun mesaj de transmis românilor din judeţul Dâmboviţa?
Răspuns: Da, dar nu numai pentru cei din Dâmboviţa, ci pentru toţi românii: dacă vor sta cu mâinile în sîn şi nu vor face nimic pentru a curăţa ţara noastră de sechelele comunismului şi de noii lui exponenţi, viaţa lor va fi din ce în ce mai grea, iar profitorii tranziţiei vor fi mai puternici. A tăcea înseamnă a accepta. Le doresc tuturor românilor, oriunde ar fi ei, să fie sănătoşi şi să se trezească, până nu e prea târziu.

Reclame

About melicovici

Scriitor rebel din Targoviste stabilit în Italia, non conformist, popular și foarte pasionat de scris și socializare.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: