RSS Feed

Amintiri de neuitat cu autorul Jack London, cand comunistii ascundeau cartile bune

Daca nu le piteau, cel putin permiteau vanzarea aceastora in magazinele comertului de stat numai laolalta cu materiale propagandistice comuniste. Comunistii erau insa atat de prosti, ca si cei de prin Moreniul de azi de altfel ca din cauza inculturii nu reuseau de nenumarate ori sa faca diferenta intre cartile bune si cele proaste. Astfel, cand te duceai la librarie sa cumperi o carte, aceasta era impachetata impreuna cu un roman romanesc pe care il cautai poate de cand lumea. Deseori nimereai o Anna Karenina alaturi de o carte a lui Platon Pardau sau a regretatului Octavian Paler. Nici clasicele lui Calinescu nu erau intelese prea bine. Printre securistii care cenzurau literatura romana, erau tot atatia prosti ca permiteau raspandirea si comercializarea Scrinului Negru al lui Calinescu fara sa inteleaga o iota.
In anii de la scoala gimnaziala dar si de la liceu, am citit cu nesat si de sute de ori clasicii mondiali. Modelul meu a ramas din acele timpuri si pentru totdeauna Martin Eden, al scriitorului american Jack London – foto alaturat. Iata cateva date despre acest mare om care a trait intre doua secole ( Wikipedia): John Griffith Chaney s-a născut în San Francisco ca şi copil din flori, mama lui fiind Flora Wellman şi tatăl natural astrologul William Henry Chaney, refuză recunoaşterea paternităţii. Tatăl lui vitreg tâmplarul John London adoptează ca fiu pe Jack, acesta însă va păstra mai departe numele de Chaney. Familia scriitorului trăieşte în „San Francisco Bay Area” în condiţii sărace, toate încercările familiei de a se îmbogăţi în Oakland California se soldează cu un eşec. Tatăl său vitreg devine invalid, astfel Jack trebuie deja ca şi copil să lucreze ca vânzător de ziare, mână de ajutor în birturi, sau într-o fabrică de conserve. Condiţiile grele trăite în copilărie vor determina mai târziu vederile socialiste a scriitorului devenit între timp renumit.
De la citirea romanului sau Martin Eden, am inteles multe despre viata. In carte, un marinar necioplit descopera printr-o intamplare atractia traiului fara lipsuri si incearca mai tarziu sa ajunga acolo, la masa bogatasilor, satul de saracie. Ruth Morse il educa, il invata bunele maniere si il ajuta fiind atrasa de el si ca femeie. Omul incepe sa isi povesteasca trairile de pe mare asternand pe hartie povesti fara sfarsit si trimitand catre mai toate editurile capodoperele sale. Ani de-a randul este refuzat, insuccesul il doboara la tot pasul si foamea il bantuie necontenit. Ruth Morse se indeparteaza de el cand, dupa ani, dupa ce a trecut aproape o viata, povestirile lui Martin Eden se transforma intr-un succes fara sfarsit. Editurile ofera bani si cer continuu povestiri de-ale marinarului ajuns de acum in lumea buna. Banii curg, insa Martin Eden este nemultumit si dezamagit. Lumea bogatilor, pe care o credea fascinanta, este de fapt una a ipocriziei, cu mult sub viata de marinar pe care o ducea odinioara. O amica din tinerete, o femeie saraca si simpla, i-a spus intr-o seara ca are rotitele stricate, facand aluzie la creierul lui Martin. Martin abia acum intelegea substratul acelei remarci. Intelegea ca in lumea bogatilor este nu numai ipocrizie dar si snobism. Cand murea de foame nu il invita nimeni la masa. Acum, cand e imbuibat si satul, toata lumea il invita. PLictisit si dezamagit de toate acestea, Martin Eden isi cumpara un iaht si pleaca suparat catre marile Sudului. Se arunca apoi in apele involburate innotand catre adancuri fara sa mai aiba posibilitatea sa ajunga la suprafata. Cartea se termina cam in aceasta nota:  ‘deodata se facu bezna. Si Martin, cand a stiut, a incetat sa mai stie…                ‘
Martin Eden este o carte pe care orice tanar trebuie sa o citeasca. Este o adevarata lectie de viata si va ramane o lectie de viata.
Jack London are meritul simplitatii scrierilor sale dar si al fascinatiei imaginilor pe care ni le inspira povestirile sale. Ele se stie, au fost transpuse in filme de succes .Colt Alb sau Chemarea Strabunilor sunt numai doua dintre ecranizarile de care nu te poti satura niciodata.

Reclame

About melicovici

Scriitor rebel din Targoviste stabilit în Italia, non conformist, popular și foarte pasionat de scris și socializare.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: