RSS Feed

UN ELEV UCIS NAPRASNIC. LACRIMI PENTRU LACRIMI

Un elev care era in clasa a 11-a a fost ucis prin injunghiere drept in inima la Craiova, in apropierea Liceului Tudor Arghezi din Cartierul Rovine ( foto realitatea.net). Din informatiile oferite pe larg pe parcursul intregii amieze si in continuare si acum de mijloacele media de informare, reiese ca agresorul a fost prins si ca acesta fusese mutat disciplinar din acest liceu.

Am urmarit cu groaza si emotie cum erau filmate scenele unei resuscitari imposibile si care s-a dovedit a fi inutile. Era un copil, pana la urma si inca un copil si un elev eminent si bun. Chiar apreciat. Si-a dat ultima suflare chiar in fata parintilor sai si a profesorilor, colegilor, prietenilor, care nu s-au mai putut abtine sa planga in hohote, sensibilizand o natiune intreaga.

Sistemul sufera enorm la capitolul prevenire, din punct de vedere psihologic. Exista prea putini psihologi in scoli, ba chiar foarte multi dintre ei acorda asemenea servicii, inutil marginalizate de factorii responsabili, pe la mai multe scoli. Este si opinia psihologului si specialistului in criminalistica, reputatul Tudorel Butoi, care mi-a fost si mie profesor la disciplina Psihologie judiciara. 

Un psiholog este foarte important in prevenirea unor acte care nu sunt de dorit in randul elevilor, ei ar putea preveni ganduri apocaliptice, de suicid, de recurgere la actiuni reprobabile ( violenta), de intelegere si aducere pe calea cea buna a subiectilor implicati in fenomenul de consultanta psihologica. Un liceu are alevi aflati la varsta critica, adica exact momentul cand ar trebui indrumati cum sa perceapa anumite aspecte ale vietii, binele si raul, fericirea si nefericirea, bucuria si suferinta. Din pacate, in tara noastra babele tamaduitoare iau locul si se umplu de bani pe minciuni gogonate, clarvazatoare cu false puteri, in vreme ce stiinta exacta numita psihologie este un fel de cenusareasa atat in mintea multor cetateni cat si in viziunea statului, adevaratul responsabil pentru  carentele cu efectul dramatic de astazi, din liceul Tudor Argezi. Aici intervine rolul primordial si care ar putea fi benefic al societatii civile. O compensare a slabiciunilor din sistem.

Sincer va spun ca am fost foarte sensibilizat de imaginile cu incercarea cadrelor medicale de a face minuni si am fost mai aproape decat ma asteptam de durerea acelor parinti de acum distrusi psihic, pentru toata viata si nu numai ei. Am avut parte de lacrimi pentru lacrimi si nu mai vreau asta.

Reclame

About melicovici

Scriitor rebel din Targoviste stabilit în Italia, non conformist, popular și foarte pasionat de scris și socializare.

4 responses

  1. Pingback: TOAMNĂ CALINĂ « Carmen Negoiţă FOTOGRAFII ŞI GÂNDURI

  2. Dumnezeul sa-l odihneasca pe Andrei Goreci ! 😦

    Apreciază

  3. Am parcurs acest post al tau si imi place ceea ce am citit. Continua tot asa. *^*

    Apreciază

  4. masaj erotic:ok, ms 😉

    Apreciază

%d blogeri au apreciat asta: