RSS Feed

Interviu cu Neagu Djuvara, un om cat o istorie

Notificare: acesta este doar un scurt fragment din adevărata lecţie de istorie  de peste o oră şi jumătate de minute oferită filmul de reputatul istoric. Preluarea acestui material, altul în afară de publicaţiile online cu acest drept, de către alte mijloace media sau bloguri, se poate face doar in anumite conditii, în caz contrar fiind nevoiţi să apelăm la soluţiile instanţei. Vă mulţumim pentru înţelegere. Drepturile apartin Fundatiei Katharsis sau MIE. 

 

Adrian Melicovici: Domnule Djuvara, sunteţi un om foarte ocupat. Ne temem să nu fim întrerupţi de numeroasele solicitări ale mijloacelor media.
Neagu Djuvara: Păi dragă, întoarcerea mea în ţară, imediat după 1989, a prilejuit apariţia mea la televizor care a coincis întâmplător şi cu prima mineriadă. Probabil că s-a considerat că am aşa, o mutră care dă bine pe sticlă şi în ultimii 20 de ani, am căpătat aici, o notorietate, cum să spun eu, dramatică. Încerc să termin încă două cărţi şi nu reuşesc. Nu există zi să nu mă trezesc cu minim 4-5 telefoane, pentru a fi solicitat şi mi-e foarte greu, vă rog să mă credeţi, îmi mănâncă timpul. De aceea sunt reticent uneori, aşa, la primul pas.
Adrian Melicovici: Ce părere aveţi de faptul că Vlad Ţepeş e considerat Dracula?
Neagu Djuvara: Dragă, acel Bram Storke, a scris acel roman unde nici pomeneală de Vlad Ţepeş, nicio legătură. Denumirea de vampir nici măcar nu există în folclorul românesc. Noi avem alte drăcovenii. Tatăl lui Ţepeş, Vlad Dracul, a fost în suita marelui rege maghiar Sigismund de Luxemburg, primul conducător al Imperiului Roman de origine germană. S-a creat Ordinul Dragonului, asta nu are nicio legătură cu dracu, cu diavolul. Iar lui Ţepeş i s-a spus Drăculea, ceea ce înseamnă ” al lui Dracu”, adică al lui taică-său, care a fost fiul cel mare al lui Mircea voievodul. Opinia internaţională e prostită, eu cred ca opinie personală că Bram Storke e evreu, deşi în Irlanda nu e ceva neobişnuit acest nume.
Aaaa…păi stai să îţi zic şi de Mircea cel Bătrân. Există lupta de la Rovine, unde regele Sigismund nu l-a putut ajuta. Dar soţia lui Sigismund era pe moarte, asta nu prea se scrie în cărţile de istorie. Şi încă ceva: După bătălia de la Rovine, împotriva lui Baiazid Ildârâm, se întâmplă ceva. Adică e adevărat că Baiazid trece Dunărea, dar şi Mircea se retrage şi părăseşte ţara. Nici asta nu prea se spune. A existat o perioadă de circa un an şi jumătate, când în mod paradoxal, Mircea a împărţit domnia cu un rival susţinut de turci. E ciudat că după o victorie, cea de la Rovine, Mircea pierde domnia, iar după Nicopole, şi-o recapătă, reuşind să îşi înlăture rivalul. Încă ceva: Mircea, avea şi în acel moment armată. Mai e o treabă, cum că Mircea ar fi fost ” un om atât de simplu, după vorbă, după port”. Vax. Mircea cel Bătrân era îmbrăcat ca un magnat, foarte bine, ce simplu, ce după port, nici pomeneală. Cât despre nepotu-său, Vlad Ţepeş, trebuie să spunem că a fost oarecum imprudent înfruntându-l pe cuceritorul Constantinopolului, Mahomed zis Grecul. Aici a reusit pe jumatate in atacul de noapte, cum il planuise. Trebuiau să fie două trupe care să pătrundă deghizate, se pare că doar Ţepeş a reuşit să intre până în mijlocul lagărului otoman şi a încurcat corturile, nereuşind să îl ucidă pe sultan. Mi-aduc aminte că acel cronicar grec, trecând pe lângă Târgovişte, a povestit ulterior de acea pădure de ţepe în număr de 20 de mii, cu traşi în ţeapă. Hai să scădem, la numai 2000, vă daţi seama ce tablou era acolo, unii încă erau mâncaţi de vii de păsări…i-a speriat asta pe turci grozav.
Adrian Melicovici: ce părere aveţi despre afirmaţiile făcute de anumiţi istorici legat de preistorie. Densusianu?
Neagu Djuvara: Păi au fost doi, dar Nicolae, care era bun savant, a greşit în teoriile lui. Ştiţi, uneori, marile genii greşesc enorm. Şi Nicolae Iorga s-a înşelat şi savantul Onciu.
Adrian Melicovici: Onciu?
Neagu Djuvara: Da, Onciu, a venit cu afirmaţia că cronicile muntenesti sunt inspirate din cele moldovene. Păi, la 1500, deja se vorbea de descălecarea lui Negru Vodă. Unele afirmaţii sunt făcute aşa, să apară din pământ. De exemplu bulgarii spun că ei au cele mai vechi podoabe din aur. Păi alea datează de prin anul 2000 înainte de Hristos, când bulgarii nu existau. Nu ne putem hazarda să ne lăudăm cu civilizaţii dispărute şi din care nu ştim sigur dacă mai avem ceva sânge.
Adrian Melicovici: A fost Petru cercel amantul Caterinei de Medici?
Neagu Djuvara ( râde copios): Păi dragă, e posibil să îl fi interesat şi latura asta, dacă a fost la curtea regelui Franţei, Henric al 3-lea. Uite, de exmplu, îţi spun că Vasile Lupu avea la masă furculiţe de argint până să apară pe mesele lui Ludovic al 14-lea. ( Râde). Să ştii că principii noştri, erau bărbaţi foarte rafinaţi. Ştiau să se îngrijească. Să vă mai spun ceva: Cazacu, are o carte de bucătărie formidabilă, de pe vremea lui Brâncoveanu.
Adrian Melicovici: Prin Îndreptarul Legii, putem spune că la două sute de ani de la renaşterea Românească, aveam prima şi singura şcoală de educaţie pentru fete din Europa de Est, sau chiar din toată Europa.
Neagu Djuvara: Da, da să vă zic ceva. Că m-aţi încălzit. ( Aici schimbă de la moment la moment subiectul, istoricul, făcând o enciclopedie pe care o vom reda în film). Să ştiţi că noi avem aşa, un complex, românii. Am existat în Europa puţină vreme, prin voievozi, cica, e un complex şi totuşi, la jumătatea secolului al 19-lea, mai ales prin Nicolare Bălcescu, începem să ne revenim. Aaaa…să vă spun…geografii occidentali erau aşa de dezinformaţi, că după 150 de ani, pe la jumătatea acelui secol 19, ei nu ştiau că Târgovişte nu mai e capitala ţării. Există o hartă…
Adrian Melicovici: Ce puteţi spune despre Târgovişte?
Neagu Djuvara: a fost o cetate adevărată, în adevăratul sens al cuvântului, nu ca Bucureşti. Mie îmi pare rău că de-a lungul timpului nu s-au preocupat cei în drept să îngrijească acele monumente realmente autentice. Nu ştiu ce se mai poate face acum. Bucureştiul nu are istoria Târgoviştei, a fost o cetate cu ziduri de lemn, apărată de natură, nu ca oraşul Dvs., care a avut ziduri din cărămidă, din piatră. Apropo de Dracula ăsta. Noi zicem că hai să profităm, că să aducem turism, etc. Fraţilor, nu e bine. Păi stai domne’, nu aduce turism cu o minciună profitând de prostia opiniei publice internaţionale. Avem atâtea şi atâtea lucruri frumoase de arătat, uite, o mica sugestie, faceţi un muzeu acolo în miniatură, sau natură, cu activitatea lui Ţepeş, cel adevărat, să vadă străinii cine a fost domnule, nu prostii cu Dracula. Ce vampir domne’?
Păi numai Matei Basarab cât a ctitorit, mare ctitor a fost…e adevărat, ţărănimea o ducea foarte greu, în vremea lui, dar pe parcursul domniei sale a făcut şi nu numai el, lucruri remarcabile. Ştiţi, la Ţara Românească s-a mai întâmplat o bizarerie: deseori, o ţărişoară aşa mică, a fost nevoită să aibă domnitori vasali regelui Ungariei sau Poloniei, etc şi în acelaşi timp să plătească tribut otomanilor. Normal că buba se spărgea până la urmă. Să nu ne fie ruşine să spunem că am fost cândva vasalii nu ştiu cui. Toată Europa era vasală. Regele Sigismund al Ungariei a fost foarte puternic, a domnit vreo 30-40 de ani. Nu aveam ce face. Ne aflam între două mari puteri, noi nu am fost vreodată transformaţi în paşalâc, dar trebuie să recunoaştem că am fost supuşi turcilor foarte multă vreme.
Adrian Melicovici: pentru colega noastră, de la radio Minisat, puteţi da un răspuns simplu? Adică să ne spuneţi sincer opinia dvs despre ideea de a face un film documentar…
Neagu Djuvara: Bine dragă, haide.
Ce părere aveţi despre realizarea acestui film unde se promovează istoria şi valorile culturale ale Târgoviştei? ( Notă-Întrebarea este adresată mai nuanţat de colega noastră, Mădălina Zamfir, de la Radio Minisat).
Neagu Djuvara: Păi eu găsesc că e o idee excelentă. S-a scris şi s-a spus poate prea puţin despre Târgovişte, la noi şi mai ales în afară. Filmul e o idee foarte bună.

Reclame

About melicovici

Scriitor rebel din Targoviste stabilit în Italia, non conformist, popular și foarte pasionat de scris și socializare.

6 responses

 1. din cuvintele redate aici se vede ca e un om excelent,Neagu Djuvara.ma bucur ca l-ai intalnit.

  Apreciază

 2. „Scriitor rebel” . – si totusi rebeliunea ta iti aduce avantaje. Nu oricine discuta cu Djuvara atat de lipsit de inhibitie.
  Omul stie cand sa fie funny. La varsta lui na…nu m-as fi asteptat chiar asa: „am aşa, o mutră care dă bine pe sticlă” =))) genial

  Apreciază

 3. Toteu: sa stii ca adevarat ma bucur si eu. E un om admirabil, asa este.

  Apreciază

 4. Satirikon: mi s-a mai spus ca nu prea am inhibitii. Insa cunosc limitele. Djuvara are un simt al umorului extrem de dezvoltat.

  Apreciază

 5. Pingback: EMOŢIE DE TOAMNĂ (1) « Carmen Negoiţă FOTOGRAFII ŞI GÂNDURI

 6. Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat asta: