Flux RSS

Targoviste, adevarata capitala a tarii

 Târgovişte…locul unde în nici doi ani de zile s-au atras fonduri europene incredibile, fiind în primele locuri la acest capitol în materie de infrastructură…Târgovişte, cetatea medievală care a uimit Europa vreme de peste trei secole, cetate eternă, cetate a misterelor şi legendelor. Bătrânii spun că oraşul ascunde comori în tunelul a cărui gură poate fi văzută în Complexul de la Curtea Domnească, acolo unde domnitorul Brâncoveanu ar fi ascuns o caretă cu aur, rămasă ca o fascinantă speranţă în inchipuirile oamenilor…Târgovişte, locul unde valul şi şanţul cetăţii tronează şi astăzi precum o mărturie a celei mai puternice fortificaţii de apărare din Europa de Est.

Târgovişte este o cetate reală, cu ziduri de cărămidă, puternic amplasate, dăinuind şi astăzi peste veacuri, ba chiar peste milenii, după cum amintesc reputaţii istorici ai vremii, Neagu Djuvara sau cei de prin partea locului. Târgovişte, capitală spirituală, prin nenumăratele biserici şi mănăstiri care aduc aminte prin energia formidabilă, benefică, de Strabon, care a vorbit despre Axis Mundi, adică legătura oamenilor cu cerurile. Târgovişte, loc legendar, despre care se spune că în urmă cu câteva mii de ani ar fi fost printre primele aşezări ale legendei coborâtorilor din cer, urmaşii atlanţilor…

Târgovişte, deşi astăzi este doar o reşedinţă de judeţ, ar trebui să redevină, măcar administrativ, CAPITALA ROMÂNIEI. Numele cetăţii valahe a fost rostit pe la curţile Ocidentului iar numele celor care şi-au avut aici cetatea de scaun, au impus respect şi chiar sentimente, căci mulţi vorbesc despre o aşa zisă idilă a marelui Petru Cercel cu regina Franţei, Catherine de Medici, din vremea lui Henric al 3-lea, şi el uimit şi impresionat frumos de legendele, obiceiurile, cultura şi frumuseţea aşezării valahe din timpuri medievale, devenite astăzi de neuitat.

Târgovişte, are o încărcătură emoţională greu de imaginat. Tot bătrânii povestesc şi chiar se întâmplă şi astăzi că aici, oamenii devin mai încrezători şi mai iubitori într-unul Dumnezeu şi ai propriului lor destin. Slujbele din vremuri de sărbătoare de la Mitropolie, Catedrala Eroilor, puterea apei vii de la Mănăstirea Viforâta sau aerul care parcă ţine timpul ferice pe loc de la Mănăstirea Dealu, sunt doar câteva locuri de magnific popas. Bucureştiul nu a reuşit niciodată şi nici nu va reuşi să îşi merite cu adevărat statutul de capitală, pentru că Târgovişte, trebuie să redevină ceea ce a fost veacuri la rând. Capitala valahă, unde Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş, Radu cel Mare,  Neagoe Basarab, Mihai Viteazul, C-tin Brâncoveanu şi alţii, este merituoasa legendă vie a istoriei şi culturii. Despre toate acestea s-a vorbit în filmul tocmai prezentat în premiera din 30 noiembrie la Casa Tineretului ( Clubul Studenţilor). Este doar un pas însă.

Într-un proiect amplu de revigorare a turismului, municipalitatea a reuşit să obţină fonduri europene, fără să se atingă de bugetul local, pentru ca în viitor, Cetatea Chindiei să arate într-un fel care să atragă atenţia şi admiraţia celor care vor veni aici. Este meritul unui primar tânăr, mereu atacat de incompetenţii rivali politici, rămaşi blocaţi într-o perfidă campanie electorală, după ce până să apară Gabriel Boriga, au transformat oraşul într-un ocean al gropilor şi bulevardelor uitate de timp. Astăzi, prin eforturile actualei administraţii, oraşul are şansa lui şi sunt convins că odată cu ambiţia mea de a duce pelicula realizată ( TARGOVISTE, CETATEA MISTERELOR) pe covoarele roşii de la Cannes, adică numele Târgoviştei, Cetatea Chindiei poate redeveni în viitor din nou şi pentru totdeauna CAPITALA ROMÂNIEI.

Aceasta este pohta ce-o pohtesc şi ea se va împlini, într-o bună zi. Niciun alt loc nu poate fi mai potrivit, ca amplasament şi nu numai, cum este Târgovişte, pentru a deveni măcar o capitală administrativă. Bucureştiul şi-a pierdut de mult acest merit, cel puţin pentru mine. Bucureştiul poate rămâne o capitală economică, dar atât. Oraşul lui Bucur este sub ceea ce înseamnă Cetatea Chindiei de multă vreme. Propun deci, chiar dacă asta se va întâmpla într-un viitor oarecum îndepărtat, mutarea capitalei administrative a ţării în fosta Cetate de Scaun, Târgovişte!

About melicovici

Scriitor rebel din Targoviste stabilit în Italia, non conformist, popular și foarte pasionat de scris și socializare.

4 responses

 1. Nu am avut pana acum sansa de a intra in Cetatea Chindiei… Tot ce stiu, stiu din istoria invatata la scoala, de la unii sau altii care i-au trecut pragul, dar astazi o descopar in frumoasa si emotionanta ta descriere. A-i calca pragul acestui oras plin de istorie, a devenit pentru mine un tel. Sa pot simti aievea toate aceste incarcaturi emotionale de care pomenesti… Sa ma las patrunsa de istoria locului si sa ma conving, inca o data, cata minunatie e in asezarile noastre romanesti… Multumesc, Adrian, mi-ai sadit in suflet neastampar nou…

  Apreciază

 2. Sonia: nu esti singura persoana provocata de mine sa vii aici. Nu te astepta sa vezi Parisul ci incarcatura, atata tot. Cum am mai spus, la „contact” ai adresa mea de mail pe care imi poti trimite o formula de contact direct cu tine. Multumesc mult pentru comentariile tale deosebite pe care le faci aici.

  Apreciază

 3. Locuiesc in orasul asta, este minunat din multe puncte de vedere dar pot sa iti spun ca oamenii lasa ENORM de dorit. O multime de …… (cred ca se vede si la stiri destul). In niciun alt oras nu o sa vezi serparia de aici. Oamenii sunt foarte redusi intelectual iar bunul simt e la pamant

  Apreciază

 4. KiwiGirl: nu pot sa te contrazic in anumite privinte. Din pacate, „serparia” de care vorbesti tu o regasim si prin alte locuri. Dar ai dreptate: societatea ar trebui sa-si reaseze bunul simt la loc de cinste in multe domenii. Bun venit pe blogul meu!

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: