Flux RSS

Părerea mea despre Valentine’s Day, o zi a îndrăgostiților

images

Probabil că voi lua asupra mea un asalt de critici deși nu văd motivația, sincer vă spun. Personal cred că cei care tot insistă exagerat că această zi nu e a românilor, fac exces de naționalism ceea ce nu e cazul când vorbim despre o sărbătoare a iubirii. Noi, românii, am împrumutat după căderea regimului totalitar acum 25 de ani, multe lucruri urâte din Occident. Ziua Îndrăgostiților sau Valentine’ s Day cum i se mai spune nu e ceva urât. E un îndemn la iubire, la petrecerea uneor clipe frumoase alături de persoana iubită. Deci, care e problema că sărbătorim și noi deodată cu Occidentul această zi de 14 februarie? Dimpotrivă, noi, românii, suntem privilegiați pentru că tot în această lună sărbătorim și Dragobetele, sărbătoare autentică românească, în 24 februarie. Așa că Occidentul se iubește o singură zi :P, pe când noi de două ori. Mă rog, ar trebui să fie toate zilele sărbători ale iubirii, dar două sărbători ale iubirii cu ce strică? Nu ne fură nimeni țara și nici identitatea națională, dacă sărbătorim și pe 14 și pe 24 😀

Dar ca să înțelegem mai bine despre ce vorbim aicim, iată câteva detalii despre toate acestea, preluate de pe Wikipedia:

Dragobetele este o sărbătoare de origine dacică celebrată de români pe 24 februarie. Sărbătoarea de Dragobete este considerată în popor echivalentul sărbătorii Valentine’s Day (ziua Sfântului Valentin), sărbătoare a iubirii.

Ion Ghinoiu, în „Obiceiuri populare de peste an – Dicționar” (1997), asociază numele de Dragobete cu un personaj din mitologia populară românească: „zeu tânăr al Panteonului autohton cu dată fixă de celebrare în același sat, dar variabilă de la zonă la zonă (…), patron al dragostei și bunei dispoziții pe plaiurile românești”, fiind identificat cu „Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă”. Autorul oferă detalii despre familia acestuia, numindu-l „fiu al Babei Dochia și cumnat cu eroul vegetațional Lăzărică”. Dicționarul menționează (în plan secund) că Dragobete este și o „sărbătoare dedicată zeului dragostei cu același nume”.

Ei bine, Ziua Îndrăgostiților din 14 februarie comemorează pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiților galezi. În Franța, o țară tradițional catolică, Valentine’s Day este cunoscută simplu drept Sfantul Valentin și este sarbatorită ca în restul țărilor occidentale. În Danemarca și Norvegia 14 februarie este cunoscută ca „Valentinsdag”. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulți oameni își fac timp pentru a petrece într-un mod romantic cu partenerul de viață sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

Așa că hai să nu amestecăm sentimentul iubirii cu naționalismul, hai să ne iubim și azi, și mâine și de Dragobete și mereu, că e ce avem mai frumos în viață: posibilitatea de a iubi, indiferent de religie, țară, an și vârstă!

About melicovici

Scriitor rebel din Targoviste stabilit în Italia, non conformist, popular și foarte pasionat de scris și socializare.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: