Flux RSS

Răutatea versus bunătate

Posted on

 

sp4

Era gata să scriu ca pe o platformă informativă, respectiv Blasting News 😀

Bine v-am regăsit, dragii mei cititori!

Revin după o pauză ceva mai prelungită, am fost nevoit să întrerup aici puţin pentru că nu am timp, pur şi simplu. Mai am şi familie, job, ca şi alte probleme, cum au toţi oamenii. În plus, nu e chiar simplu să trăieşti din scris, motiv pentru care am şi două noi romane în pregătire pentru a fi publicate după cum am mai spus prin altă parte ori aici.

Tot în ultimele săptămâni, am aprofundat puţin problema răutăţii oamenilor versus bunătate. Aş fi curios să ştiu şi părerea unui specialist cu care m-am împrietenit virtual, numele său este Hanibal Dumitraşcu.

Trăind în străinătate, mi-e uşor să spun cu sinceritate că românii nu sunt deloc uniţi. Invidia, frustrarea, ironiile, luatul la mişto, sunt acolo, la locul lor. Bineînţeles că am cunoscut din fericire şi conaţionali foarte buni, cu un caracter aparte.

Nu am reuşit să dezleg o enigmă: De ce unii oameni, se reped să te pună la zid citind doar un titlu fără să se ostenească în a lectura textul scris de tine. Deseori, intenţiile unei postări sunt pozitive dar apare efectul bumerang.

O altă problemă descoperită la noi, mă rog, mai bine spus redescoperită, este invidia nejustificată, răutatea, chiar dacă tu faci ceva frumos ori util. Sau dacă ai vreo mică reuşită, legată de ceva atât din viaţă cât şi dintr-un domeniu.

Alt „mister”: Unde sunt români mulţi, apar şi mai-marii care se cred ei aşa şi vor neapărat să iasă în faţă. Îţi zâmbesc, te apreciază dar nu care cumva să iei microfonul, ca să zic aşa, că le umbreşti preamărirea. Unii s-au învăţat să te invite undeva DOAR în folosul lor, nu în folosul tău. Te invită la masă când eşti sătul, când eşti flămând nici habar nu au de tine.

Eu sunt un om simplu, ca oricare dar nu chiar atât de simplu încât să consider că un şef bugetar e mai interesant decât mine sau vreun personaj aflat într-o funcţie trecătoare. Nu mai sunt omul cu taraba, în acest moment. Şi nici cu sloganul. Vremurile acelea au trecut şi afirm cu sinceritate că mi-a făcut plăcere să o iau de jos, căci printre oamenii simpli găseşti adevărul şi nu în sălile cu lumini de la reflectoare dar umbre pe interes din culise.

Vedeţi, m-am încadrat perfect în cutuma mioritică: Am scris mai mult de răutate decât de bunătate. Chiar aşa: De ce bunătatea nu e un cuvânt fie şi tacit în comunicarea cu semenii noştri? Ce înseamnă bunătatea? Să fii bun am înţeles, mă refer la domeniul unde munceşti sau în ceva anume. Dar aici vorbesc despre inimă, despre onestitate, despre adevărul din fiinţa noastră!

Din nefericire, mai e mult până departe. Societatea încă mai are de evoluat. Bunătatea e lăsată la urmă, precum alocaţiile sociale ale copiilor sau cultura.

Răutatea, pentru moment, triumfă. Sună pesimist dar ar trebui să sune şi optimist. De ce? Pentru că măcar eu sau unul, altul, deci câte cineva, ne-am gândit să abordăm subiectul răutate versus bunătate.

Unii ar pune o întrebare cu amprentă parşivă: Când e bine să fii rău şi când bun? Ajungem la rolul conştiinţei dar aici e altă poveste şi vom discuta cu altă ocazie.

Poate vreţi să citiţi DE ACELAŞI AUTOR:

E clar! Toţi românii din străinătate se întorc acasă măcar o dată

Cum a ajuns nea Ilie din Poiana lui Iocan pe malul Tamisei. Mesaj pentru David Cameron, primul ministru al Marii Britanii

Drama oamenilor din Odobeşti

Copilul minune din România care uimeşte lumea IT de pe mapamond

 

About melicovici

Scriitor rebel din Targoviste stabilit în Italia, non conformist, popular și foarte pasionat de scris și socializare.

2 responses

 1. Nici nu stiu la ce sa ma opresc din multimea problemelor pe care le-ai atacat, cred eu, intr-un moment de sinceritate cu tine insusi, in care nu iti doreai sa te lasi doborit de dezamagire. Si nici nu stiu daca astepti sa ti sa raspunda, cind tu insusi cunosti raspunsul, ca doar ei trecut prin atitea.
  Eu am ajuns la citeva concluzii si nu neparat de cind fac parte din diaspora.
  Romanii nostri nu au fost niciodata uniti. Istoria ne-o demonstreaza cu virf si indesat, daca lasam in spate lozincile si suntem sinceri cu noi insusi. Miorita nu s-a nascut din van.
  Avem vreo sansa sa schimbam acest lucru? Imi impun sa fiu optimista, pentru ca asa mi-e caracterul, dar sperantele imi sunt minime.
  Referitor la cei care fac comentarii doar in urma citirii titlului… Crezi, ca cei care fac asta ar putea sa patrunda esenta frazelor tale? Sunt rautacioasa, stiu, dar eu cred ca oricum nu ar pricepe mai mult. De fapt zic ca ai motive sa te bucuri. Fa tu un experiment si atasaza o fotografie la textul tau, care sa nu aiba nici in clin nici in mineca cu ce e scris acolo.
  Atunci sa vezi comentarii. Iar daca vrei sa fi ridicat in slavi ( stiu sigur ca nu asta urmaresti) alege o fotografie cu fluturasi , inimioare si ingerasi si vei ajunge in virful piramidei cu linkurile si comentariile. Ce vreau sa zic cu asta. Suntem atit de superficiali incit nici macar propia persoana nu ne mai intereseaza si nu vedem ca ne calcam in picioare demnitatea.
  Sa mai continuui? Cred ca e de ajuns.
  Fii tu! Nu te schimba, atit timp cit ceea ce faci porneste din inima, sinceritate si placere. In fond si la urma urmei sa fii impacat cu tine insuti este mai de pret decit sa impaci lumea asta, care din pacate este predominata de rautate. Si spera ca cei putin vor fi mai puternici. In fond, asa ne invata si povestile.
  Pretuire si sanatate.
  Helene Pflitsch

  Apreciază

 2. De acord cu tot ce ai scris, multumesc mult

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: