RSS Feed

Generații online: Despre bunicuțele de peste zeci de ani (I)

Generații online: Despre bunicuțele de peste zeci de ani (I)

gadgeturi-femei

Mă amuză când văd diferențele între generații, provocate deseori de către progresul omenirii din punct de vedere științific. Ele sunt inevitabile dar cine e de vină? După opinia mea nimeni. Sau poate incapacitatea multora de a înțelege că timpul nu stă pe loc. Astăzi voi vorbi despre bunicuțele viitorului.

Acum vreo două mii de ani, deplasarea se făcea cu caii, carele iar comunicarea prin bilețele sau pe vremuri de război, iscoadele vremurilor, numite spioni astăzi. Treaba asta e durat multe sute de ani. Facem un arc peste timp și ajungem în secolul 20. Sau la finele lui. Care avea un telefon în România, fix, era mare și tare. Iar care avea un televizor pe integrate, nu pe lămpi, iar era pe cai mari. Moda femeilor era una, apoi a evoluat și ea, deodată cu niște decăderi morale acolo.  Eu nu le-aș spune decăderi ci libertinism dar asta e o altă discuție că libertinismul este și exagerat deseori.

Să recapitulăm: La început au fost bilețelele, iscoadele, rochiile care acopereau totul, femeia-n casă și apoi a urmat: telefon fix în casă, număr unic sau în cuplaj cu alt abonat. Prin anii 90 au apărut telefoanele mobile, alea cu ditamai antena, al meu a fost la început un Motorola 460 cât casa 😀 Au apărut și calculatoarele, primele Pentium, alb-negru. Timpul a trecut și telefoanele mobile au devenit color-android, iphone laolaltă cu laptopuri tablete, etc. Mediul online, adică internetul, a dărâmat bariere de comunicare dar și de curaj.

Bunicuțele din anul 1990 de exemplu, vorbeau de vremea lor altfel, când erau tinerele de niște ciudățenii cu claxon de lebădă care se numeau mașini și au simțit pe pielea lor cum e să mergi mai iute ca o  căruță. Ele, considerau pe bunicuțele de dinaintea lor înapoiate, pentru că pe la finele secolului 19, se mergea pe jos sau cu niște șarete, căruțe, trăsuri, etc. Așadar bunicuțele din 1990 auziseră și aveau telefon în casă, televizor color, mașină Dacia 1300, mă refer la mediul urban mai ales. Erau avansate, nu „înapoiate” ca cele din timpuri străvechi.

Ei bine, viitoarele bunicuțe de peste zeci de ani, își vor aduce aminte cum au vorbit ele pe skype, pe watsapp, pe Facebook, cu telefoane ultraperformante. Numai că bunicuțele de după jumătatea secolului în curs, 21 adică, vor fi probabil mai emancipate, mai avansate, poate vor zbura cu drone până la vecinul care se află doar la vreo sută de kilometri distanță, poate vor tasta cu gândul și nu doar cu privirea pe alte dispozitive, care poate nu se vor mai numi iphone sau android. Pentru bunicuțele viitorului, să vorbești pe watsapp va fi ceva depășit așa cum de neconceput ar fi fost ca Kogălniceanu să facă o teleconferință sau Mihai Viteazul să vorbească cu sultanul turcilor pe skype. Știu, e haios ce spun:D

Numai că avem ceva care există de când lumea: Bârfa. Pe asta nici Einstein nu a anihilat-o cu vreo teorie.

thumbnail

Dragi prieteni, conflictul între generațiile de bunicuțe poate fi și între generațiile de tip masculin. Am ales bunicuțele pentru că știți, celor de dinaintea lor li se mai trimitea câte o scrisorică prin poștă sau prin persoane de încredere, li se mai oferea un buchet de flori, pețitorii erau mai răbdători…acum se trimit mesaje, propuneri directe, să fim cinstiți și cu concursul multor viitoare bunicuțe dar ăsta e mersul lucrurilor…

Poate că peste  vreo 70 de ani globalizarea științifică va propune o lege aiurea, să se interzică procreerea prin sex direct, să se interzică dronele de azi cum sunt interzise pe autostrăzi mașinile de la începutul secolului 20…

Bunicuțele viitorului își vor aminti cu nostalgie de primul sex online, de primele emoticoane cu pupături, de aplicațiile care le cucereau doar cu poze.

Florile adevărate și bunul simț sunt în pericol! Sentimentele vor fi fabricate și nu simțite. Așa cum cărțile de acum au cam dispărut din biblioteci spre era digitalului, așa și bunicuțele viitorului vor trăi alte vremuri, de avans al civilizației, tehnic, științific dar…ce se va întâmpla cu imoralul care cândva părea moral?

Fiecare generație de femei are farmecul ei. Era fain să vezi fetele la gârlă spălând rufe. Mă rog e fain și mai ales util și să apeși pe un buton, să programezi mașina de spălat și gata, ies gata stoarse și uscate. Poate în viitor rufele se vor spăla așa, fără apă, cu cine știe ce drăcii pline de prafuri băgate în nu știu ce alte drăcii. Nu e vina nimănui că Traian și Decebal nu vorbeau cu nevestele pe Messenger 😀 . Nu e vina nimănui că bunicile noastre abia aveau un amărât de difuzor cu pretenție de radio în perete sau nu îl aveau deloc. Și nu e vina nimănui că deseori, ni se pare ciudat că cei de dinaintea noastră nu au avut la dispoziție ce avem noi. Așa că hai să căutăm frumusețea fiecărei epoci. Și să înțelegem că fiecare dintre noi am trăit un timp care niciodată nu a stat pe loc.

Va urma, că subiectul e vast 😀

Reclame

About melicovici

Scriitor rebel din Targoviste stabilit în Italia, non conformist, popular și foarte pasionat de scris și socializare.

2 responses »

  1. 😂😂😂
    …..și io am avut o cărămidă, Nokia că puteam sparge cuiva capu’.
    Trebe sa știi că deja a apărut „soluție de spălat părul „, no avem soluția și ne spălăm parul , la o cafa în Mall😀😂!
    Da-I tare de tot aia cu Messengeru’ !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: