De la Ecou transilvan până în inimile cititorilor. Buletin informativ

Notă: Articol verificat și sistemat parțial cu ajutorul inteligenței artificiale ( A.I ).

Bun găsit din nou, dragi cititori ai blogului meu pe care îl am de vreo 14 ani. Dacă ieri am sărbătorit-o măcar prin scris pe cea care a inspirat ultimul roman publicat de mine, de această dată mă opresc cu tot dragul la activitatea din ultimele zile a editurii clujene Ecou transilvan. Editoarea Nadia Fărcaș și-a reluat în ritmul intens cu care ne-a obișnuit activitatea editorială și evident, culturală, alături de inimosul și micuțul ei colectiv, profesionist pe deasupra.

Chiar astăzi are loc un eveniment cultural, unde chiar Nadia Fărcaș detaliază: Vă așteptăm cu mare drag alături de Ana Ana (Ana-Ana este pseudonimul de pe Facebook, n.a.)- nume real pe volum Ligia Bocșe și cartea ei ,, EXILAȚI ÎN CÂMPIILE ELISEE ” apărută recent la editura Ecou Transilvan. Evenimentul va avea loc Vineri, 29 Martie, a.c., ora 16, la CASINO, Centrul de Cultură Urbană Cluj. Tot în cadrul evenimentului va avea loc și un vernisaj expoziție de culoare.

Așadar, invităm și noi publicul pasionat de lectură și artă la acest eveniment care se anunță inedit. Pe lângă Nadia Fărcaș, mai prezintă prof. Lucia Elena Locusteanu, dr. Victor Constantin Măruțoiu, membru al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj.

𝗜𝗲𝗿𝗮𝗿𝗵𝘂𝗹 𝗔𝗹𝗯𝗮 𝗜𝘂𝗹𝗶𝗲𝗶, 𝗽𝗿𝗲𝘇𝗲𝗻𝘁 𝗹𝗮 𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹 𝗹𝗮𝗻𝘀𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝘃𝗼𝗹𝘂𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 „𝗔𝗻𝗴𝗵𝗲𝗹𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗮 𝗡𝗼𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗧𝗲𝘀𝘁𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁. 𝗢 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗽𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃𝗮̆ 𝗮 𝘁𝗲𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗲𝗶 𝗯𝗶𝗯𝗹𝗶𝗰𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗲𝗺𝗽𝗼𝗿𝗮𝗻𝗲”

Marți, pe 26 martie, a fost lansat volumul „Anghelelologia Noului Testament”. Detaliere: sursa Facebook, Nadia Fărcaș:

Nadia Fărcaș, editor Ecou transilvan

Marți, 26 martie a.c., în ziua prăznuirii Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Începând cu ora 17.00, Ierarhul nostru a participat la evenimentul lansării cărții cu titlul „Anghelologia Noului Testament. O perspectivă a teologiei biblice contemporane”, scrisă de către domnul Victor Constantin Măruțoiu, originar din Cluj-Napoca. Manifestarea cultural-spirituală a avut loc în Aula „Dumitru Stăniloae” din incinta instituției de învățământ teologic universitar, fiind de față părintele prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. De asemenea, evenimentul a reunit numeroși părinți profesori, elevi seminariști, studenți teologi și credincioși albaiulieni.

Manifestarea cultural-academică și duhovnicească a fost moderată de părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei. În cuvântul rostit cu acest prilej, părintele consilier a subliniat caracterul inedit al lucrării scrise cu abnegație, osteneală și rafinament de către Victor Constantin Măruțoiu. În continuare, părintele Oliviu Botoi a realizat o prezentare succintă a autorului, amintind faptul că întreaga sa activitate științifică și literară îl recomandă ca fiind o personalitate a culturii autentice. Nu în ultimul rând, părintele consilier cultural a reliefat legătura specială pe care Victor Constantin Măruțoiu a avut-o cu Părintele Arhiepiscop Irineu din timpul când domnia sa era student la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În continuare, a luat cuvântul Nadia Fărcaș, administrator al Editurii Ecou Transilvan din Cluj-Napoca, sub teascurile căreia a văzut lumina tiparului opera lansată. Domnia sa, în calitate de editor al volumului, a realizat o prezentare succintă a cărții apărute în anul 2023, remarcând osteneala depusă de autor în perioada anilor de studiu. Apoi, s-a adresat publicului albaiulian Victor Constantin Măruțoiu, autorul cărții. Cu acest prilej, teologul și poetul clujean a realizat o prezentare complexă a volumului lansat, subliniind principalele particularități morale și biblice ale operei. În ultima parte a intervenției sale, domnul Victor Constantin Măruțoiu a adresat alese mulțumiri Părintelui Arhiepiscop Irineu, exprimându-și recunoștința pentru sprijinul academic și duhovnicesc oferit de Chiriarhul nostru pe parcursul anilor.

Frumusețea evenimentului a fost sporită de momentul muzical-artistic susținut de conf. univ. dr. Maria-Marina Simionescu. Domnia sa, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, secția Muzică religioasă, a interpretat piesa „Ave Maria” de Franz Schubert. În ultima parte a manifestării cultural-academice, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a rostit un cuvânt duhovnicesc, prilej cu care a subliniat importanța deosebită a cercetării pe care domnul Victor Constantin Măruțoiu a dedicat-o abordării anghelologiei.

Pe 25 martie la Timișoara, a avut loc un alt eveniment important. Regizorul, scenaristul și scriitorul Ioan Cărmăzan a prezentat volumul Îngeri deghizați, atât în limba română cât și sârbă, cu o prefață scrisă pentru ediția în română de dr.Victor Constantin Măruțoiu. Au prezentat Nadia Fărcaș, editor la Ecou Transilvan, Milan Knezeviç de la editura Bel Media (Belgrad), dr. Victor. C-tin Măruțoiu, prof. Manolita Dragomir-Filimonescu, scriitoare și Octavian Dragomir-Filimonescu, membru U.A.R.F.

Dr. Victor Constantin Măruțoiu, fragment din prefața volumului: Trăim într-o lume a contrariilor. Viețuim între pandemie și război. Ne împărtășim cu in¬formații de cele mai multe ori cu nuanțe de iluzoriu, fiind contrare cu ceea ce am învățat, trăit și gândit sau determinându-ne să punem în balanță ceea ce este nou cu ceea ce este vechi, dar oferindu-ne, de-a lungul timpurilor, valorile tradiționale. În această masă dinamică de informații, persoana umană încearcă să-și găsească un țel, un drum, o cale de urmat. Totuși, alternanța de bine și rău îl situează pe om în cadrul celor ce și-au pierdut menirea și scopul. În acest punct se încadrează scrierile prezente în volumul propus de domnul prof. univ. dr., regizor Ioan Cărmăzan, dar l-am putea eticheta mai succint, mai complex și mai bine prin titulatura de scriitor de o finețe aparte, scrierile sale din acest volum fiind însumate sub titlul Îngeri deghizați.
Ni se propun texte de două sorginți: teatru (dramaturgie) și proză scurtă (suprarealistă).

Pe martie a apărut la Ecou transilvan volumul Drumul spre lumină, de Nina Breazu. Nadia Fărcaș: Prin acest volum Nina ne aduce, prin vocea sa blândă, o rază de soare, prin care ar vrea să schimbe răul prin bine, întunericul prin lumină, ea reușind să ne poarte pe acest drum de lumină, unde își lasă amprenta unui timp trăit frumos, din plin, aducându-ne mereu aminte de importanța iubirii și a iertării. Felicitări și din partea mea autoarei și mult succes cu acest stil sensibil de a scrie.

Tot la Ecou transilvan a mai apărut în luna martie volumul Scriitori, cărți, muze-ipostaze ale discursului amoros în literatura română, scris de prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu. Ei bine, acest volum chiar ar trebui să stârnească interes, pentru că subiectul este la prima vedere un fel de Cutia Pandorei, act curajos al merituosului autor. De aceea, ofer și linkul de unde puteți comanda cartea: Click chiar AICI. Tot pe site-ul editurii Ecou transilvan, veți regăsi un alt volum semnat de același autor, Mitografii, o incursiune într-o bibliotecă mitologică.

Bineînțeles că aș mai putea spune multe despre activitatea editorială a Nadiei Fărcaș și editurii Ecou transilvan, însă cum evenimentele organizate sau la care participă se succed cu repeziciune iar timpul nu îmi permite, prefer să fiu mai sumar. Știți că cititorii de bloguri se plictisesc repede când văd un text lung iar ei trebuie să fie de toate vârstele, oamenii simpli, pasionați sau curioși să lectureze ce le oferă cultura contemporană românească. Cei care prezintă și vorbesc despre aceste cărți tocmai asta încearcă să facă: Anume să îndemne pe fiecare să nu uite să mai citească și câte o carte, marcată de subiecte foarte interesante sau provocatoare. Și bine fac.

La final, țin să o salut cu cele mai frumoase gânduri pe scriitoarea mereu tânără sufletește, Maria Someșan. La bună vedere, dragilor!

Un material de Adrian Melicovici, scriitor rezident în Italia. De același autor puteți comanda la Ecou transilvan romanul Fata din spatele cortinei, cu personaj real din Feleacu, un roman al iubirii și luptei împotriva unei afecțiuni, reale și ea, a Alesiei.

Lasă un comentariu